Ponuka receptů pre čisté dni

 

Pohánková kaša s mandľami a ovocím

Do hrnca s 50 g prepláchnutej lámanej pohánky nalejeme 125 ml vody a dáme variť. Varíme 15-20 minút (najskôr na vyššiu teplotu a potom ju znížime) a občas premiešame. Tesne pred koncom pridáme do kaše 5 g nasekaných mandlí, 10 g hrozienok alebo 50 g ovocia a osladíme 3 kvapkami čakankového sirupu a ozdobíme ovocím.

Polievka z červenej šošovice

Na oleji restujeme plátky opláchnutej papriky (150 g) a nahrubo nakrájanú malú cibuľu. Pridáme červenú šošovicu (150 g), osolíme, okoreníme čiernym korením a zalejeme vodou asi 3 cm nad ingrediencie. Za stáleho miešania varíme 20-30 minút do zmäknutia šošovice, potom prípadne ešte doplníme vodou, 2-3 minúty povaríme a rozmixujeme do hladkej krémovej konzistencie. Polievku môžeme ešte dochutiť soľou a čiernym korením a nakoniec ju ozdobíme nasekanou petržlenovou vňatkou.

Hubové rizoto so špenátom

½ šálky póru nakrájaného na kolieska orestujeme na slnečnicovom oleji, pridáme 25 g ryže basmati a necháme ju zosklovatieť. Zalejeme 200 ml zeleninového vývaru a dusíme domäkka. Asi v polovici dusenia pridáme 75 g nakrájaných šampiňónov. Nakoniec vmiešame 30 g tofu nakrájaného na malé kocky, za stáleho miešania povaríme a úplne nakoniec pridáme hrsť baby špenátu. Podávame so zeleninovým šalátom.

Tuniakový šalát s avokádom

Do misky vložíme tuniaka v oleji (50 g). 200 g paradajok nakrájame na malé kocky a pridáme 1 jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska. Ďalej pridáme nadrobno nakrájanú malú červenú cibuľu, 50 g na malé kocky nakrájaného avokáda, 3 veľké najemno nakrájané listy rímskeho šalátu, osolíme a všetko riadne premiešame.

Šošovicový šalát s paradajkami

100 g sterilizovanej šošovice prepláchneme studenou vodou a necháme okvapkať. V miske si pripravíme základ z lyžice olivového oleja, lyžice citrónovej šťavy, soli, petržlenu, koriandra a všetko premiešame. 30 g sušených paradajok nakrájame na ⅓, 100 g uhorky nakrájame na malé kocky. Pridáme šošovicu, sušené paradajky, uhorky a všetko dobre premiešame. Nakoniec pridáme do šalátu hrsť baby špenátu.

Polievka zo žltého hrachu

Na repkovom oleji restujeme 5 minút 200 g žltého hrachu, pridáme 200 g opláchnutých štvrtiek zemiakov a všetko krátko orestujeme. Potom osolíme, pridáme nasekaný strúčik cesnaku a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút do zmäknutia zemiakov a hrachu, pridáme lyžicu citrónovej šťavy, lyžičku olivového oleja a prípadne vodu. Všetko ešte 2-3 minúty povaríme a rozmixujeme do hladkej krémovej konzistencie. Do polievky vmiešame lyžicu nadrobno nakrájaného kôpru, môžeme ešte dochutiť soľou a čiernym korením.

Tuniakový šalát s fazuľou

Do misky vložíme tuniaka v oleji (50 g). 200 g paradajok nakrájame na malé kocky a pridáme 1 jarnú cibuľku nakrájanú na kolieska. V miske si pripravíme základ z lyžice oleja (je možné použiť olej z tuniaka), lyžice citrónovej šťavy, soli, nakrájaných lístkov petržlenu a všetko premiešame. Do základu pridáme 150 g sterilizovanej červenej fazule, tuniaka s paradajkami a jarnou cibuľkou a všetko riadne premiešame.

Banánové palacinky

2 olúpané banány v miske roztlačíme vidličkou na jemné pyré. Do misky pridáme 2 veľké vajcia, mletú škoricu a rozmiešame. Na panvicu nalejeme 2 lyžice repkového oleja, zohrejeme a nalejeme naberačkou cesto. Palacinku pečieme asi 2 minúty z každej strany. Podávame ozdobené strúhaným kokosom, nakrájaným ovocím a sekanými orechmi.

Ovsená kaša s jablkom

Do hrnca vložíme 75 g ovsených vločiek, zalejeme 150 ml vody a necháme odstáť, aby vločky napučali a zmäkli. Pridáme ½ nakrájaného jablka, 10 hrozienok, osladíme čakankovým sirupom, ochutíme mletou škoricou a za stáleho miešania 5 minút povaríme, aby kaša zhustla.

Zeleninový krém

Na repkovom oleji orestujeme nahrubo nakrájanú malú cibuľu do zlatista, pridáme 150 g ošúpaných a na štvrtky pokrájaných zemiakov a krátko orestujeme. Potom pridáme 50 g mrkvy, 100 g karfiolu a 100 g zeleru a znova krátko orestujeme. Teraz pridáme druhú polovicu zeleniny, pridáme soľ, čierne korenie, majorán a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút do zmäknutia surovín, rozmixujeme do hladkej krémovej konzistencie, vodou upravíme objem polievky a ešte 2-3 minúty povaríme. Podľa potreby ešte dochutíme soľou, čiernym korením.

Cícerovo-šošovicový šalát

100 g sterilizovaného cícera a 100 g šošovice prepláchneme studenou vodou a necháme okvapkať. Do nerezovej misy pripravíme základ z lyžice olivového oleja, soli a čierneho korenia. Po rozmiešaní pridáme 30 g tofu nakrájaného na malé kúsky a 30 g červenej  papriky, tiež nadrobno nakrájanej. Pridáme 1 jarnú cibuľku nakrájanú na plátky, sterilizovaný cícer, šošovicu a 5 g slnečnicových semienok. Všetko opatrne premiešame. Pridáme listy zeleného šalátu polníček, ľadový alebo rímsky.

Popučené zemiaky s tofu a kyslou kapustou

50 g tofu nakrájame na plátky, pokvapkáme citrónom, okoreníme čiernym korením a rýchlo orestujeme na oleji. V šupke uvaríme 3 stredné zemiaky, ošúpeme, do hrnca k zemiakom pridáme tofu a 2 vrchovaté lyžice kyslej kapusty (1/2 nakrájaného póru). Potom zmes so zemiakmi roztlačíme a podávame so zeleninovým šalátom.

 

Praženica s ovsenými vločkami

50 g ovesných vločiek zalejeme studenou vodou a necháme odstáť cez noc. Očistíme stredne veľkú cibuľu a nasekáme ju nadrobno. Na repkovom oleji cibuľu opražíme, pridáme vločky s trochou zvyšnej tekutiny a za stáleho miešania podusíme. Potom zalejeme rozšľahanými, mierne osolenými vajcami (2 ks) a miešame do zhustnutia. Podávame posypané lyžicou posekanej pažítky a ozdobené polovičkami baby paradajok a kolieskami papriky.

Pečený losos na póre s popučenými zemiakmi

Nadrobno nakrájame polovicu veľkého póru. Časť póru udusíme na panvici na slnečnicovom oleji, na ktorom  potom opečieme 200 g lososa z oboch strán a chvíľku podusíme. Mäso vytiahneme, na panvicu vložíme 2 stredne veľké zemiaky uvarené v šupke, ošúpané a rozpolené. Zmiešame ich so šťavou na panvici, pridáme druhú polovicu nakrájaného póru, zemiaky roztlačíme. Nakoniec na tanier pridáme pečeného lososa, ktorého ozdobíme plátkami citrónu alebo limetky. Podávame s paradajkovo-uhorkovým šalátom.

Mrkvová polievka so zázvorom a petržlenovou vňaťkou

Na repkovom oleji orestujeme nahrubo nakrájanú malú cibuľu do zlatista, pridáme 200 g mrkvy nakrájanej na 3 cm plátky a na cibuli orestujeme. Potom pridáme 15 g rozmixovaného zázvoru s vodou, pridáme zvyšných 200 g nakrájanej mrkvy, osolíme, okoreníme čiernym korením a zalejeme vodou. Varíme asi 20 minút do zmäknutia mrkvy, potom pridáme lyžičku olivového oleja a ešte prípadne doplníme vodou. 2-3 minúty povaríme a rozmixujeme do hladkej krémovej konzistencie. Podľa potreby ešte dochutíme soľou a čiernym korením, osladíme pár kvapkami čakankového sirupu a nakoniec polievku ozdobíme nasekanou petržlenovou vňatkou.

Cícerový šalát s olivami

100 g sterilizovaného cícera prepláchneme studenou vodou a necháme okvapkať. Do misky si pripravíme základ z 50 g nakrájaných uhoriek, 50 g nakrájaných paradajok a 10 g nakrájaných čiernych olív. Pridáme okvapkaný cícer, soľ, čierne korenie, nakrájanú petržlenovú vňatku, listy zeleného šalátu polníček, ľadový alebo rímsky. Všetko riadne premiešame.

Pečené karfiolové ružičky so zemiakom

200 g jednotlivých, umytých a osušených karfiolových ružičiek zľahka osolíme, okoreníme čiernym korením a namočíme v rozšľahanom vajci. V šupke uvaríme 2 stredné zemiaky a po vychladnutí ošúpeme. Potom poukladáme na plech ružičky a na plátky nakrájané zemiaky a vložíme do rúry, kde ich pečieme 15-20 minút pri 170°C. Podávame sa zeleninovou oblohou (nakrájané paradajky a papriky, rukola atď.).

Grilovaná maslová ryba s divokou ryžou

V miske zmiešajte rozotrený strúčik cesnaku, kurkumu, soľ a čierne korenie. 150 g maslovej ryby v korení obaľte. V hlbšej panvici rozpáľte slnečnicový olej a mäso najskôr zo všetkých strán opečte. Potom rybu pokvapkajte citrónovou šťavou, posypte nasekanou petržlenovou vňatkou a poduste domäkka. Mäso podávajte preliate šťavou z panvice, s uvarenou divokou ryžou (z 25 g ryže) a šalátom.

Ovsené müsli s orechmi a hrozienkami

Na plech na pečenie nasypeme 75 g vločiek, 20 g strúhaného kokosu, 25 g mletých orechov, pokvapkáme lyžičkou čakankového sirupu, 1 lyžicou slnečnicového oleja a 2 lyžicami teplej vody. Zmes premiešame, rozprestrieme, pečieme v rúre pri 170 °C a občas premiešame. Keď müsli začne zlatnúť, plech vytiahneme, posypeme lyžicou nastrúhanej čokolády na varenie a 10 g hrozienok.

Paradajková polievka

Na repkovom oleji orestujeme nahrubo nakrájanú malú cibuľu do zlatista, pridáme 75 g paradajok nakrájaných na štvrtky, 300 g drvených paradajok z konzervy a krátko orestujeme. Potom osolíme, osladíme čakankovým sirupom a zalejeme vodou asi 3 cm nad ingrediencie. Varíme asi 20 minút do zmäknutia paradajok a rozmixujeme do hladkej krémovej konzistencie. Podľa potreby ešte dochutíme soľou, dosladíme a nakoniec polievku ozdobíme lyžičkou nasekanej bazalky.

Rezance z údeného tofu na šampiňónoch s ryžou

V hrnci uvaríme asi 25 g ryže basmati. 50 g tofu osolíme, okoreníme čiernym korením a pokrájame na rezance. Na panvici speníme na slnečnicovom oleji ¼ nakrájanej cibule a hneď ako zosklovatie, pridáme tofu a 75 g na plátky pokrájaných šampiňónov. Všetko podusíme do mäkka a podávame s ryžou, ozdobenou nakrájanou petržlenovou vňaťou, pórom, plátkami paradajok a uhorkami.

Zapečené brokolicové ružičky s pečenými batatovými plátkami

200 g jednotlivých, umytých a osušených brokolicových ružičiek zľahka osolíme, okoreníme čiernym korením a namočíme v rozšľahanom vajci. 1 stredný batat ošúpeme, nakrájame na tenké plátky, spolu s ružičkami rozložíme do malého pekáčika, pokvapkáme slnečnicovým olejom a pečieme v rúre 15-20 minút pri 170°C. Podávame so zeleninovou oblohou (nakrájané paradajky a papriky, rukola atď.) alebo uhorkovým šalátom.

Pečená makrela so zeleninou a vareným zemiakom

Na slnečnicovom oleji speníme nadrobno nakrájanú ½ cibule, pridáme 200 g zmrazenej zeleninovej zmesi so zelenou fazuľkou a po vyvarení vody zmes domäkka udusíme. Okorenený 200 g plátok rozmrazenej a osušenej makrely prudko opečieme po oboch stranách na slnečnicovom oleji, položíme na zeleninovú zmes a pod pokrievkou všetko dusíme domäkka. Podávame s 2 strednými zemiakmi varenými v šupke, ktoré posypeme lyžicou nadrobno nakrájanej petržlenovej vňatky. Mäso ozdobíme plátkami nakrájaného citrónu.

Šošovicový šalát s paradajkami

100 g sterilizovanej šošovice prepláchneme studenou vodou a necháme okvapkať. V miske si pripravíme základ z lyžice olivového oleja, lyžice citrónovej šťavy, soli, lyžičky nakrájanej petržlenovej vňatky, lyžičky čerstvého nasekaného koriandra a všetko premiešame. 25 g paradajok nakrájame na malé kocky. Do misky so základom pridáme šošovicu, paradajky a všetko dobre premiešame.

Fazuľová polievka s petržlenovou vňatkou

Na repkovom oleji orestujeme nahrubo nakrájanú malú cibuľu do zlatista, pridáme nadrobno nakrájanú malú chilli papričku, 200 g opláchnutých zemiakov nakrájaných na kocky 2x2 cm a všetko krátko orestujeme. Potom pridáme 100 g sterilizovanej fazule, osolíme a zalejeme vodou. Varíme asi 15 minút do zmäknutia zemiakov a fazule. Ďalších 100 g fazule vrátane nálevu rozmixujeme v nádobe, pridáme k polievke a všetko ešte 2-3 minúty povaríme. Podľa potreby dochutíme (soľ, chilli), aby bola polievka zľahka pálivá.

Ovsená kaša s jablkom - duplikat

Do hrnca vložíme 75 g ovsených vločiek, zalejeme 150 ml vody a necháme odstáť, aby vločky napučali a zmäkli. Pridáme ½ nakrájaného jablka, 10 hrozienok, osladíme čakankovým sirupom, ochutíme mletou škoricou a za stáleho miešania povaríme (5 minút), aby kaša zhustla.

Pečená treska v zázvorovej omáčke

Uvaríme v šupke 2 stredné zemiaky a ošúpeme. Zmiešame lyžičku čakankového sirupu, lyžicu sherry (nemusí byť), nastrúhaný 1 cm kúsok zázvoru, lyžičku sójovej omáčky a soľ. 150 g porciu tresky naložíme do tejto marinády a necháme pol hodinu v chladničke. Opečieme rybu na slnečnicovom oleji do zlatista, pridáme marinádu a dusíme 15-20 minút. Zemiaky nahrubo roztlačíme s 2 lyžicami zázvorovej omáčky a 1 lyžicou nasekanej petržlenovej vňatky. Rybu ozdobíme plátkami citrónu. Podávame so zeleninovým šalátom.

Cícerové cestoviny so zeleninou

Cibuľu nakrájanú na malé kocky krátko orestujeme na slnečnicovom oleji, pridáme 6 g šampiňónov a 50 paradajkového pyré. 25 g červenej fazule z konzervy a 7 g kyslých uhoriek scedíme. Uhorky a 20 g papriky nakrájame na malé kocky. Všetko zmiešame s uvarenými cícerovými cestovinami (napr. Bonduelle), čiernym korením a soľou.

Plnené papriky s tempehom, ryža s ľanovými semienkami

Uvaríme 75 g zemiakov v šupke, ošúpeme a pokrájame na malé kocky. Samostatne si opražíme 45 g údeného tempehu, 30 g na cibuľke a nahrubo nastrúhanej mrkvy, zakvapkáme shoyu, okoreníme cesnakom a provensálskym korením. Zmes dôkladne premiešame s pokrájaným zemiakom, aby sa spojila. Zmesou plníme svetlé očistené papriky. Na cibuľovom základe opražíme naplnené papriky (1 ks na osobu), vytiahneme ich a výpek zalejeme zeleninovým vývarom, pridáme pasírované paradajky z konzervy a pretlak, dosladíme ryžovým sirupom, pridáme nové korenie a bobkový list a prevaríme. Pokiaľ je potrebné, omáčku zahustíme maizenou rozmiešanou v studenej vode. Vytiahneme korenie a omáčku rozmixujeme dohladka. Celozrnnú ryžu prepláchneme, zalejeme vodou v pomere 1:1,5, osolíme, pridáme ľanové semienka a pozvoľna varíme, do vyvarenia vody. Podávame so zeleninovým šalátom.

Fašírky z cvikly

21 g ovsených vločiek zalejeme v miske malým množstvom vriacej vody – len toľko, aby neplávali a nasiakli vodu. Potom do nich nastrúhame 90 g surovej cvikly. Pridáme ostatné prísady – 6 g mletých ľanových semienok, 4 g lahôdkového droždia, olivový olej, provensálske korenie, soľ a necháme asi 15 minút odstáť, aby ľanová múčka nasiakla vodu. Podľa potreby cesto zahustíme ovsenou múkou, aby sme mohli tvarovať vyššie placky. Tie kladieme na plech vyložený papierom na pečenie a pečieme asi 20 minút pri 200 °C. V polovici času obrátime. Môžeme postriekať olejom. Podávame s vareným zemiakom alebo sypaným jarnou cibuľkou a s mrkvovým šalátom.

Praženica so špenátom

Tri vajcia rozbijeme do misky a premiešame s trochou soli a čierneho korenia. Rozohrejeme panvicu s lyžičkou masla. Zmes vlejeme na panvicu a zasypeme dvomi hrsťami baby špenátu. Premiešame od kraja panvice do stredu; stačí pol minúty. Podávame s najkrájanou mrkvou a kalerábom, prípadne bezlepkovým pečivom.

 

Poučenie v programe UGO Očistný pôst

Zloženie UGO Očistného pôstu

Prijímame platobné karty

UGO Očista - preverené odborníkmi

Wellnesia - zdraví nás baví

GoPay
Podľa zákona o používaní ERP je predávajúci povinný vyhotoviť pokladničný doklad k prijatej tržbe v elektronickej registračnej pokladnici, ktorý sa zároveň zaeviduje v systéme e-kasa. V prípade, ak predávajúci nemôže z dôvodu prekročenia hraničnej doby odozvy zaevidovať prijatú tržbu v systéme e-kasa, je povinný uložiť dátovú správu v on-line registračnej pokladnici a zaslať ju do systému e-kasa najneskôr do 48 hodín od prvého pokusu o jej zaslanie.